vrijdag 22 oktober 2010

Weetjes over de koffie

Jaarlijks drinken Nederlanders circa 142 liter koffie, dat zijn 3 kopjes koffie per dag! Het is duidelijk dat koffie een populaire drank is. Zelfs nog populairder dan cola en bier bijvoorbeeld. Uit onderzoek blijkt dat er maar weinig mensen zijn die géén koffieliefhebber zijn. Koffie wordt vooral thuis gedronken, maar ook op het werk en in horecagelegenheden. Met die 142 liter koffie per jaar horen Nederlanders tot de 'enthousiaste koffie drinkers'. Alleen de Finnen, Noren, Zweden, Denen, Oostenrijkers en Zwitsers blijven ons nog voor.
Een kopje koffie zetten
Een geurig kopje koffie zetten is heel eenvoudig. Er is allerlei zetapparatuur te koop, en diverse koffiesoorten die passen bij de methode die wordt gekozen. Bovendien is er koffie te koop in bijvoorbeeld grove en fijne maling. Het spreekt bijna vanzelf dat het nodig is aandacht te schenken aan de dosering van de hoeveelheid koffie. Net zoals de temperatuur van het water en de tijd. Eigenlijk is er een rijtje met spelregels die garanderen dat het een geslaagd kopje koffie wordt. Een belangrijke regel is altijd dat de koffie vers is. Want bij zojuist gezette koffie komen smaak en geur het meest tot hun recht. Als de koffie warm wordt gehouden, verdwijnt een deel van de vluchtige smaak- en geurstoffen.
In het algemeen geldt dat een hoeveelheid van ongeveer 6 gram koffie per kopje (125 milliliter) veel mensen bevalt. Te veel koffie maakt het zetsel te sterk, maar te weinig koffie maakt de drank bitter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten