donderdag 21 oktober 2010

Koffie groeit aan de koffiestruik. De koffiestruik gedijt het best in drie gebieden tussen de keerkringen in Zuid - en Midden-Amerika en in de zone die Indonesië en Papua Nieuw-Guinea omvat. Koffieplantages bevinden zich hoofdzakelijk tegen de berghellingen op 1000 en 2000 meter hoogte met een gemiddelde temperatuur van 20 tot 25 graden Celsius. Het duurt ongeveer 5 jaar voordat men van een koffiestruik volop kan oogsten. Koffiebonen zijn twee zaden die tegenover elkaar in een bes zitten. De bessen zijn eerst groen en worden daarna rood. Als de bessen rood zijn worden ze geplukt.
We kennen twee manieren om koffie uit de bes te krijgen : de droge en natte methode. Bij de droge methode worden de bessen gewoon in de zon te drogen gelegd en daarna van zijn jasje ontdaan, waarna de bonen overblijven. De natte methode is kostbaar, daarom alleen rendabel voor de betere soorten. De koffiebessen worden gewassen, de onrijpe en slechte bessen worden weggespoeld ; dit gebeurt in een sepatietank. Vervolgens wordt het vruchtvlees gekneusd en van de boon gescheiden ; de restanten van het vruchtvlees worden verwijderd door fermentatie ( broeien ). Na de fermentatie wordt alles nog eens goed gewassen.Daarna kan het drogen beginnen in de zon of machinaal. De koffiebonen worden dan in jute zakken van 60 of 70 kilo gedaan en kunnen verscheept worden.                      
Het branden van koffieKoffie branden of eigenlijk roosteren, kunt u ook thuis. In een pan of in de oven. Het is de kunst om het gelijkmachtig te doen. Dit betekent veel roeren. Stop met het roosteren net voordat u de gewenste brandgraad hebt bereikt. U zult namelijk merken dat ze nog iets donkerder worden tijdens het afkoelen. Het afkoelen moet zo snel mogelijk gebeuren om de aroma vast te houden en nabranden te voorkomen.

Taste & Tools werkt samen met een ambachtelijke koffiebranderij : Algra Mocca d'Or in Zwolle. Deze brandt dagelijks verse koffie van alleen de allerbeste bonen. Op de klassieke manier, dit wil zeggen ; de koffie wordt rondgewenteld in een afgesloten trommel die verhit wordt. Als de koffie 12 tot 15 minuten is gebrand ( *) wordt ze op het juiste moment uit de trommel gehaald en snel gekoeld. Dit gebeurt doormiddel van luchtventilatie op een koelzeef. Na het branden moet de koffie 12 uur rusten. Dan kan de koffie in speciale ventilatiezakken verpakt worden, zodat de koffiebonen kunnen blijven ademen.
(*) dit is de tijd die koffie nodig heeft om een optimale geur, aroma en smaak te ontwikkelen. Bij gewone koffie uit de supermarkt wordt de koffie in 4 minuten of minder gebrand.


Koffie malen
Gemalen koffie verliest snel zijn heerlijke aroma. Daarom is de regel dat gemalen koffie binnen twee weken genuttigd moet zijn. Daarna is de koffie nog wel te drinken, maar de lekkerste aroma is dan wel weg. Koop daarom niet teveel koffie te gelijk. Nog beter is het om zelf te malen. Gebruik echter geen molen met mesjes, deze slaan de bonen gewoon stuk en geven een heel ongelijkmatig resultaat. Voor snelfilter - of cafetièremaling kunt u ook een handmolen gebruiken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten